Spørsmål og svar om Kontaktlinser

 

Jeg har aldri brukt linser. Hva skal jeg gjøre?
Først og fremst skal du bestille en time hos en optiker for linsetilpasning. Optikeren kommer da til å anbefale en linse som passer for dine behov. Du får også lære deg å vedlikeholde og håndtere linsene på rett måte. Deretter er du velkommen til å bestille linser i tråd med din resept hos Kontaktlinser.no

 

Hvordan merker man at man har problemer med linsene sine?
Ved å nøye følge din optikers råd om bruk skal linsebruken ikke innebære noen større problemer. Men det er viktig å lytte til de varselstegn som indikerer at noe ikke er som det skal. Eksempler på varselstegn kan være kløende eller røde øyne, en følelse av at linsene gnager, en ”grusfølelse” i øyet eller at du plutselig får svekket syn. Hvis du opplever noen av disse problemene bør du ta ut linsene og hvile øynene dine noen dager. Skjer det ingen forandring bør du oppsøke optikeren din for en undersøkelse.

 

Øynene mine blir irriterte når jeg bruker linser. Hva skal jeg gjøre?
Kontroller først og fremst at du bruker linser som stemmer overens med din resept og at linsene ikke er defekte. Kontakt gjerne vår kundeservice hvis du har spørsmål. Hvis problemene vedvarer bør linsene tas ut, og optiker kontaktes for en videre utredning.

 

Hva skal jeg gjøre hvis linsen går i stykker ved rengjøring eller håndtering?
Kast linsen og ta en ny. Du kan ikke bruke en linse som er ødelagt.

 

Hva skal jeg gjøre hvis mine linser ikke føles bra?
Du skal ikke bruke dine linser hvis de ikke føles bra. Kontroller at du bruker linser som stemmer overens med din resept og at de ikke er defekte. Ellers bør du kontakte din optiker for rådgivning.

 

Kan det være farlig å bruke kontaktlinser?
Hvis dine kontaktlinser er tilpasset for akkurat deg og du bruker dem på den måten som din optiker har sagt at du skal bruke dem, er det ikke farlig. Kontaktlinser er tvertimot til stor nytte for ulike grupper som ikke kan bruke briller. Spedbarn som er operert for medfødt grå stær (katarakt) kan få spesialtilpassede silikonlinser.


I stedet for å gå med en lapp for øyet, kan små barn som skjeler bruke kontaktlinser som korrigerer. Hvis man har en skade på øyet sitt, kan en kontaktlinse med et påmalt øye skjule skaden, og for nærsynte kan kontaktlinser fungere som en slags ”tannregulering”. Hornhinnen er tøyelig, og sover du med kontaktlinser en natt i uka, så kan du se normalt på dagtid uten hjelpemiddel.

 

Kan øynene mine skades hvis jeg går uten mine linser?
Nei, øynene dine skades ikke av at du ikke har linsene på deg. Derimot ser du dårligere og må anstrenge deg mer. På den måten kan du få plager av å ikke ha linsene på deg. Når det gjelder linser, er det bra å gå uten linser iblant, for da lar man øyet hvile og det får puste. Det vanlige er at man bruker briller disse dagene

 

Mer informasjon om bruk av kontaktlinser finnes her