Kontaktlinser Materiale

 

De første kontaktlinsene var av glass, noe som førte til øyeirritasjon, og var ikke bærbar over lengre tid. Men når William Feinbloom innført linser laget av polymetylmetakrylat methacrylate (PMMA eller perspex / plexiglass), kontakter ble mye mer praktisk. Disse PMMA linsene er ofte referert til som "hard" linser (dette begrepet er ikke brukt til andre typer kontaktlinser).


Men PMMA linser har sin egen side virkninger: ingen oksygen overføres gjennom linsen til hornhinnen, noe som kan forårsake en rekke uønskede kliniske hendelser. På slutten av 1970-tallet og gjennom 1980 og 1990-tallet, forbedret stive materialer, som også var oksygen-permeable-ble utviklet. Samlet er disse polymerer kalt stive gass permeable eller "RGP" materialer eller linser. En fordel med harde linser er at, på grunn av deres ikke-porøse naturen, de ikke absorberer kjemikalier eller gasser. Absorpsjonen av slike forbindelser ved andre typer kontakter kan være et problem for dem som blir rutinemessig utsatt for maling eller andre kjemiske prosesser.

Stiv objektivene har en rekke unike egenskaper. I virkeligheten er linsen i stand til å erstatte den naturlige formen på hornhinnen med en ny refracting overflate. Dette betyr at en vanlig (sfærisk) rigid linse kan gi godt nivå av synet på folk som har skjeve hornhinner eller forvrengt hornhinnen figurer som med keratokonus.

Mens stive linser har eksistert i rundt 120 år, myke linser er en mye nyere utvikling. Det viktigste gjennombruddet i myke linser laget av Otto Wichterle førte til lanseringen av den første myke (hydrogel) linser i noen land i 1960 og godkjenning av "SofLens 'materiale (polymacon) av USA FDA i 1971. Myke linser er umiddelbart behagelige, mens stive linser krever en periode med tilpasning før full komfort oppnås. Det polymerer som myke linser er produsert forbedret over de neste 25 årene, hovedsakelig i form av å øke oksygen permeabiliteten ved å variere ingrediensene som utgjør polymerer.

Et lite antall hybrid stive / myke linser eksisterer. En alternativ teknikk er piggybacking av kontaktlinser, en mindre og rigid linse montert på toppen av en større, myk linse. Dette gjøres for en rekke kliniske situasjoner der en enkelt linsen ikke vil gi den optiske strøm, montering egenskaper, eller komfort nødvendig.

I 1999, 'silikon hydrogeler "ble tilgjengelig. Silikon hydrogeler har både den ekstremt høye oksygen permeabilitet av silikon og komfort og kliniske ytelsen til konvensjonelle hydrogeler. Disse objektivene ble opprinnelig orde primært for utvidet (over natten) slitasje, men i senere tid daglig (ingen overnatting) slitasje silikon hydrogeler er godkjent [29] og lansert.

Mens det gir oksygen permeabilitet, gjør silikon også linsen overflaten svært hydrofobe og mindre "wettable." Dette ofte resulterer i ubehag og tørrhet under linse slitasje. For å kompensere for hydrophobicity, blir lagt hydrogeler (derav navnet "silikon hydrogeler") for å gjøre linsene mer hydrofile. Men linsen overflaten kan fortsatt være hydrofobe. Derfor noen av linsene gjennomgår overflaten modifiseringsprosesser av plasma behandlinger som endrer hydrofobe karakter av linsen overflaten. Andre typer objektiv innlemme interne rewetting agenter for å gjøre linsen overflaten hydrofile. En tredje prosessen bruker lenger ryggrad polymer kjeder som fører til mindre kryss linking og økt tisse uten overflaten endringer eller additiv agenter.