Harde eller myke kontaktlinser ?

 

Harde eller myke linser? Endagslinser eller kontaktlinser til gjentatt bruk? Med så mange forskjellige typer kontaktlinser tilgjengelig, er spørsmålet  hvordan velger du de som er riktige for deg? Vi hjelper deg med å forstå de forskjellige typene som er tilgjengelige på markedet.

 

Nesten alle kan bruke kontaktlinser. Hvis du aldri har brukt kontaktlinser før, er det første trinnet å kontakte en optiker og bestille en time for tilpassing av kontaktlinser. Når optikeren har undersøkt øynene dine, vil han eller hun sørge for at de riktige kontaktlinsene tilpasses dine øyne.

 

Hva er kontaktlinser?

 

Kontaktlinser er små, tynne, optiske linser som brukes direkte på øyet for å korrigere synet ditt. Kontaktlinser kan brukes til å korrigere vanlige synsproblemer som for eksempel:

• Myopi (nærsynthet)
• Hypermetropi (langsynthet)
• Astigmatisme

• Presbyopi

 

Hvilke forskjellige typer kontaktlinser finnes?

 

Med så mange forskjellige kontaktlinser tilgjengelig kan det være forvirrende. Vi kan gruppere kontaktlinser etter materialet de er laget av (harde eller myke) og hvor lenge du bruker dem.

 

Velge harde eller myke kontaktlinser

 

De fleste kontaktlinser i dag er enten myke eller ‘hydrofile, noe som betyr at de liker vann (det er derfor de forblir myke). Myke linser er ekstremt tynne og de utformes av materialer som lar oksygen passere via dem til øyet. Dagens fremskritt innen kontaktlinseteknologien har praktisk talt eliminert de tidligere harde linsene fra markedet.

 

Endagslinser

Den beste, mest bekvemmelige måten å bruke linser på. På slutten av hver dag kan du ganske enkelt kaste  insene og ta i bruk et nytt par neste morgen. Flere og flere velger endagslinser. Jo enklere jo bedre !

 

Linser for gjentatt bruk


Disse linsene kan du bruke om igjen, og beholde i stedet for å kaste dem. På slutten av hver dag tar du ut linsene, rengjør og desinfiserer dem. Neste morgen setter du inn det samme linseparet.

 

Linser for utvidet bruk


Noen typer kontaktlinser kan også brukes kontinuerlig, selv mens du sover. Linsene kan brukes i inntil seks netter før du må kaste dem og bytte dem ut med et nytt par. Hvis du tar dem ut før slutten på bruksperioden, må du rengjøre og desinfisere dem før du bruker dem på nytt.