Hvordan Bruke Kontaktlinser

 

Har man som kontaktlinsebruker valgt rett type linse kan man forvente seg mer enn at de bare korrigerer synet. Foruten at de skal sitte bra og ikke irritere øyet, må kontaktlinsene også slippe igjennom oksygen til hornhinnen. Kontaktlinser deles oftest inn i to ulike grupper. Det finnes myke linser (disse er mest vanlige), og det finnes harde eller stabile, såkalte RGP-linser. Den harde typen kontaktlinser er til tross for navnet en anelse fleksible. De kan iblant være å foredra for personer som har problem med tørre øyne, ettersom de gir bedre såkalt tåreutveksling under linsen. De er også bra for å korrigere hornhinneastigmatisme. De mer vanlige, myke linsene er laget av væskeholdige plaster. Det seneste er dog linser laget av silikonhydrogel, som er en blanding av silikon og plaster. Ettersom silikon er vannavstøtende blander man i væskeholdige plaster for at kontaktlinsen skal fungere komplikasjonsfritt med tårevæsken. Dette materialet slipper igjennom betydelig mer oksygen enn andre myke linser, og kan derfor brukes også om natten, såkalte døgnet rundt-linser, f.eks. Night & Day En annen nyhet er linser som fungerer som lesebriller - såkalte bifokale eller multifokale linser, som brukes for å korrigere alderssynthet (presbyopi). Kosmetiske linser eller fargede linser, det vil si linser som forandrer eller forsterker øyets egen farge finnes både med og uten styrke. Disse fungerer ellers akkurat som hvilke som helst andre linser, og krever derfor samme vedlikehold for å unngå problem ved bruk. Forskjellige linser har ulik lengde på brukstiden, og passer ulike mennesker og livsstiler. Det finnes linser som man kan ha i et halvt - ett års tid, kvartalslinser, månedslinser , 2-ukerslinser og linser man kaster etter en dag, såkalte dagslinser . Sistnevnte krever med andre ord ikke noe vedlikehold.

 

 

 

Hvordan man vedlikeholder kontaktlinser

 

 

Å være nøye med linsebruken er av største betydning for øynenes helse, for dårlig vedlikehold kan føre til flere unødvedige komplikasjoner. Er man forkjølet skal man aldri ha på seg linsene sine, for det er risiko for at også øynene kan bli infekterte. Kontaktlinser skal føles behagelige - hvis øynene blir røde, føles irriterte eller om du får et tåkete syn, så kan det være en god idé å ta ut kontaktlinsene. Om irritasjon eller andre symptomer ikke forsvinner i løpet av et døgn anbefales det at du oppsøker øyelege. Sammenlignet med mange andre land opplever linsebrukere i Norge forholdsvis få komplikasjoner. Det antas at dette skyldes at vi her bruker noe som kalles mekanisk rengjøring av kontaktlinser. Dette innebærer at man gnir linsen ren i håndflaten med en spesiell væske og deretter oppbevarer linsen i desinfeksjonsvæske. Den første væsken tar bort belegninger som kan irritere øyet og inaktivere desinfeksjonsløsningen, samt minsker antallet viable mikrober. Væske nummer to rengjør linsen fra eventuelle akantamøber, sopp og bakterier. Nå for tiden benyttes dog ikke denne kombinasjonen av væsker særlig mye, de fleste foretrekker i stedet å bruke alt-i-ett-linsevæsker som dog ikke fungerer like bra mot sopp og amøber. Hvis man ikke vedlikeholder linsene sine kan alvorlige øyeskader oppstå svært raskt, og det er ikke alltid at linsebrukeren selv merker at noe er feil. Derfor er det viktig at man går på regelmessige kontroller hos optiker eller øyelege. Hver sjette måned er anbefalt intervall for å være sikker på at f.eks. oksygenmangel i hornhinnen ikke har blitt utviklet til skader som kan ødelegge synet.

 

 

 

 

Oppkomst av tårefilm og belegninger på kontaktlinsene

 

 

På øyet er det en tynn hinne som kalles tårefilm. Behovet for å blunke kommer av at denne hinnen avdunster, og øyet vil da blunke for å gjenopprette tårefilmen og fukte da øyet. Tårefilmen består av blant annet lipider, proteiner, salter og vann, og foruten å fukte øyet jevner den også ut små ujevnheter slik at lyset som kommer inn i øyet brytes så bra som mulig. Ettersom tårefilmen ligger på kontaktlinsen i øyet, er dens stabilitet viktig for linsebrukerens komfort og øyehelse. En tynn eller flekkvis forekommende tårefilm fører til tørre øyne og i sin tur belegninger på linsen. Ved belegninger på linsen oppstår irritasjon, og øynene føles mye tørre, og visse personer kan oppleve en allergilignende reaksjon. Som beskrevet ovenfor er linser som man kaster hver kveld, såkalte dagslinser et bra alternativ om man vil slippe belegninger.

 

 

Problem med kontaktlinser

 

 

Oksygenmangel, som er ofte  vanligste grunnen til problem og komplikasjoner ved bruk av kontaktlinser. Man opplever at det  samles veske i hornhinnen. Dette kalles kornealødem og gjør at man ser tåkete. Om man tar en pause i bruken av kontaktlinser, eller helt slutter å bruke dem, forsvinner kornealødemet helt av seg selv. Fortsetter man derimot å bruke kontaktlinser kan blodkar vokse inn i hornhinnen og forårsake svekket syn og komplikasjoner ved eventuelle framtidige øyeoperasjoner. Oppdages ikke problemet i tide, slik at linsebrukeren kan bytte til en annen type kontaktlinser eller redusere brukstiden, kan ødemet gjøre epitelet i hornhinnen skjørt. Dette øker i sin tur risikoen for en hornhinnebetennelse forårsaket av virus eller bakterier, som kan gi permanent svekket syn. Det skjer også at man opplever allergiske reaksjoner mot belegning på linsene eller konserveringsmiddelet i linsevæsken, eller andre inflammatoriske problem som i seg ikke er like alvorlige som ødem, men som likevel bør behandles. Konklusjonen er at det er av stor betydning at man vedlikeholder linsene sine i tråd med de instruksjoner som man får av sin optiker, og oppsøker optiker ved tegn på irritasjon eller betennelse.

 

 

Mer informasjon om bruk av harde eller myke kontaktlinser